Junat kulkevat puolityhjinä ja linja-autoissa tilanne on lähes yhtä karmea – Bussialan pomo pelkää jo koko liikennejärjestelmän puolesta 

 

Yle –uutisissa 6.10. julkaistussa uutisessa kerrotaan, miten eripuolella Suomea joukkoliikenteen käyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Syypäänä voidaankin pitää globaalisti tunnettua koronavirusta. Tämä uhkaa pahasti joukkoliikenteen taloutta ja linja-autot ja junat kulkevat tyhjempinä kuin koskaan, välillä jopa ihan turhaan. Junien ja linja-autojen käyttö on laskenut jo yli 50 prosenttia ja niiden täyttöasteet ovat nipin napin 20:nen prosentin tienoilla. Matkustajia on vain joka viidennellä istumapaikalla, jos sitäkään. Kuitenkin tavaraliikenne on pysynyt kohtuu tavallisena, joka on hyvä. 

 

Mielestäni uutisessa on huonoa, mutta myös hyvää. Vaikka joukkoliikenteen matkustajien määrä on vähentynyt huomattavasti laskien sen taloutta, tarkoittaa se sitä, että monet ottavat koronatilanteen vakavasti ja osaavat pysyä erossa pahimmilta paikoilta. Kuitenkin mieleen herää kysymyksiä siitä, vaikuttaako tämä joukkoliikenteen talouden lasku meihin? Totta kai vaikuttaa. Kun esimerkiksi linja-autoissa ja junissa on vähemmän ihmisiä, tarkoittaa se myös sitä, että joukkoliikenne ei tienaa niin paljon kuin ennen ja valtion tulee antaa tukia sille. Mistä rahat tukiin sitten saadaankaan, veroistapa tietenkin sekä lainoja ottamalla, joista valtio velkaantuu entistä enemmän. 

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11571507