Ihmisten arvioitua työttömyysastetta Helsinki-Vantaalla käsitellään Ilta-Sanomien (6.10.2020) uutisessa, jossa palvelualoilla työskentelevien työpaikoista ollaan huolissaan. Uhattuna uutisen mukaan on jopa 10 000 työpaikkaa.  

Mielestäni on erityisen tärkeää yrittää turvata ihmisten toimeentulo ja työpaikat. Terveyden lisäksi todella tärkeä huolenaihe on nimenomaan talous, koska se pyörittää koko yhteiskuntaa. Etelä-Suomessa tilanne on erittäin huolestuttava, sillä työpaikkarakenne on hyvin palveluvaltainen.  

On fiksua pyrkiä siihen, ettei kaikkien ravintoloiden toimintaa rajoitettaisiin, vaan rajoitukset kohdistettaisiin “riski ravintoloihin”. Osa ravintoloista ei pysty noudattamaan tai noudata korona-ajan terveysvelvoitteita, joten niiden toiminnan rajoittaminen on ymmärrettävää. Osa kuitenkin hoitaa velvollisuutensa moitteettomasti, eikä vielä ainakaan ole mitään todisteita siitä, että korona tartunnat lähtisivät ravintoloista liikkeelle.  

Ymmärrän terveydellisen huolen koronaan liittyen, mutta niin sanottu yhteiskunnan pysähtyminen ei ole ratkaisu eikä vaihtoehto. Talouden on pyörittävä ja rahan liikuttava. Tartuntoja tulee, eikä sille voi mitään. Toki niiden ehkäiseminen maskeilla ja käsien pesulla on fiksua mutta asiaa ei mielestäni saisi liioitella. Työttömyys on ongelma jo ilman koronakriisiä, joten tästä tilanteesta selviäminen ei ole helppoa. Rajoitukset pitäisi siis mielestäni pitää kohtuudessa ajatellen muun muassa ihmisten työpaikkojen säilymistä.