Ylen 7.10 julkaisemassa uutisessa kerrotaan tämänhetkisestä tilanteesta asuntomarkkinoilla: asuntojen hinnat kehittyvät suuntaan tai toiseen eri tahtiin. Uutisen mukaan tällä hetkellä uusimpien asuntojen sekä myös ennen 1930-lukua rakennettujen kaupunkiasuntojen hinnat ovat kallistumassa nopeimmin. Niin sanottujen ”keski-ikäisten” eli 1960-1990 luvuilla rakennettujen asuntojen kohdalla hintojen nousu on hitaampaa. 

 

Uutisessa kerrotaan myös, että kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevien asuntojen hinnat ovat loivasti laskussa. Mielestäni se on ihan hyvä juttu. Nykypäivänä etenkin nuoret uutta kotia etsivät perheet ja pariskunnat muuttavat mielellään suuriin kasvukeskuksiin ja lähelle kaupunkeja. Se lisää kasvukeskuksien ulkopuolelle jäävien muuttotappiokuntien määrää, joka on niiden kuntien kannalta huono asia. Asuntojen alhaisemmat hinnat voisivat houkutella lisää ihmisiä muuttamaan rohkeasti myös kasvukeskuksien ulkopuolelle, joka voisi vähentää muuttotappiokuntia. 

 

Koronaviruksella on tietenkin ollut vaikutusta myös asuntokauppaan. Uutisesta selviää, että keväällä asuntokaupan kohdalla tapahtui notkahdus, mutta tällä hetkellä tilanne on valoisampi. Mielestäni se on erittäin positiivinen asia, että Suomessa asuntokauppa on toipunut kevään notkahduksesta hyvin. Tällä hetkellä tilanne on uutisen mukaan se, että suurin kauppaa rajoittava tekijä on myyjien vähäinen, mutta ostajien suuri määrä. 

 

https://yle.fi/uutiset/3-11582483