Ylen 9.10 julkaisemassa uutisessa (https://yle.fi/uutiset/3-11573987) kerrotaan miten valtion runsaat koronatuet kuntien toiminnan auttamiseksi jättävät monia kuntia jopa voiton puolelle 

 

Korona-ajan vaikutukset ovat kunnille rankkoja jos tietty kunta on esimerkiksi painottunut palvelualan työpaikkoihin, ja yhtiöt joutuvat leikkaamaan tai etäyttämään henkilökuntaansa tartuntavaaran takia. Kuntien verotulot ovat laskeneet koronakevään ja -kesän aikana, mutta jokin järki valtion pitäisi keksiä tukien jakoon.  

 

Uutisessa sanotaan, että valtio jakaa yhteensä 1,4 miljardia euroa Suomen kunnille. Minkäännäköistä tarvetta antaa ylimääräistä rahaa kunnille joissa eläkeläisten tulot pysyvät samana ei ole. Ylimääräinen raha kannattaisi keskittää isompiin kuntiin ja kaupunkeihin, jossa asiat kuten joukkoliikenne ja palvelualan työpaikkojen määrä kuluttavat rahaa. Myös terveydenhuoltoon ja koronatestauksiin voisi käyttää voitokkaimpien kuntien ylijäämärahat. 

 

Uutisessa myös sanotaan että tilanteesta hyötyvän kunnan asukasmäärä on pieni tai laskussa, ja kunnassa on paljon työttömyyttä sekä eläkeläisillä hyvät tulot. Tottakai, pienellä kunnalla jonka enemmistöltä, eläkeläisiltä saa paljon verotuloja, pärjää tilanteessa jossa palveluita rajoitetaan ja varotaan tartuntoja. Miksi näille kunnille siis tarvitsisi antaa ylimääräistä rahaa?