Ylen uutisessa Kiinteistömaailma: Uusimmat ja vanhimmat asunnot kallistuvat lähivuosina eniten (https://yle.fi/uutiset/3-11582483 7.10.20) kerrotaan, että asuntojen hinnat tulevat nousemaan suhteellisen isosti seuraavina vuosina. Tämä ilmiö tapahtuu varsinkin suuremmissa kaupungeissa, kuten Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu. Ennusteen mukaan kiinteistöjen hintojen nousun oletetaan olevan kolmen vuoden päähän asti Helsingissä 3,7% vuosinousua ja Turussa ennakoidaan 3,4% vuosinousua. Asuntojen hinnat vaikuttavat varmasti myös asuntojen vuokraan. 

 

Mielestäni tämä menee huolestuttavampaan suuntaan. Monilla opiskelijoilla on jo nyt vaikeuksia maksaa opinnot ja asumismaksut. Nuorille pitäisi taata hyvät mahdollisuudet opiskeluun, koska se on perustana loppu elämälle. Monet toki hankkivat varmasti töitä opintojen lisäksi, mutta miten käy heille, jotka joutuvat panostamaan kouluun paljon enemmän, kuin muut.  

 

Varmasti monet voivat asua kotona vanhemmilla, jos ei ole mahdollisuuksia muuttaa omille, mutta kaikki eivät voi. Esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen Oulun lähin liikunnanopettajan tapainen koulutus on tietääkseni Rovaniemellä. Heillä on pakko muuttaa asumaan oppilaitosta. Myös maaseuduilta ja pienemmistä kunnista tai kylistä tullaan opiskelemaan kaupunkeihin. Monesti heilläkin on tarve hommata asunto, jotta opiskelulle ja kaikelle muulle jää aikaa eikä heillä mene monta tunti päivästä matkoihin 

 

Yksi hyvä tapa auttaa näitä nuoria olisi tarjota isompia asumistukia, jos vuokran hinnat nousevat asuntojen hinnan nousun takia. Pienikin asumistuen nostaminen auttaisi aivan varmasti, mutta minulla ei ole kokemusta, kuinka hyvin ne tällä hetkellä riittävät, joten en sen enempää puutu siihen.