Korona, sen pelko, sen ennaltaehkäiseminen ja sen sairastaminen ovat vaikuttaneet todella moneen asiaan tänä vuonna. Voisi kai todeta, että kaikkeen, ainakin välillisesti. Meillä oli koronakevät, koronakesä ja nyt elämme koronasyksyä, joka on vaihtumassa koronatalveksi. Koko vuoden kierto on täyttymässä tätä korona-aikaa, ellei pelastava rokote ehdi apuun. Korona on saanut aikaan paljon negatiivista, mutta paljon positiivistakin.

Oli suuri ilo lukea HS Taloudesta 25.10.2020 miten vuokramökkeilyn suosio räjähti kesä-elokuussa Suomessa. Kun korona ei mahdollistanut suomalaisten ulkomaanmatkoja, nousivat lähi- ja kotimaanmatkailu suomalaisten uudeksi kesälomanormaaliksi. Aivan loistavaa, että suomalaisten lomarahat jäivät näin kotimaahan ja auttoivat pieniä sekä vähän suurempiakin yrityksiä selviytymään koronakriisistä. Vaikka vuokramökkien hintoja jouduttiin hiukan pudottamaan, vuokraajien määrän kasvu kompensoi mökkiyrittäjien toimeentuloa.

Miljoona yötä vuokramökeissä kesä-elokuussa tarkoitti vuokramökkiyrittäjille mökkivuorokauden
keskihintaa käyttäen noin 102 000 000 euron myyntituloa. Vuoden 2018 kesän vuokramökkiyöpymisten perusteella myyntitulo jäi 48 960 000 euroon. Tänä kesänä syntyi aivan huikea 52 %:n kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Samalla kun suomalaiset lomailijat lomailivat koronaturvallisesti kotimaassa ja tukivat suomalaisten yrittäjien selviytymistä, saivat he vastineeksi upeita elämyksiä ja kokemuksia, joita eivät uskoneet löytävänsä Suomesta. Myös luontoarvot nostivat päätään ja yhä useampi huomasi arvostavansa Suomen puhdasta luontoa, rauhaa, eläin- ja kasvilajistoa, luonnon monimuotoisuutta.

Uskon, että viime kesä opetti monelle suomalaiselle, että lomailu kotimaassa on ulkomaanmatkailuun verrattuna ilmastoystävällisempää, kansantalouttamme edistävämpää ja silmiämme Suomen kauniille luonnolle avaavaa. Olisipa tämän vain mahdollistanut meidän oma ajattelu eikä korona.