https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006699939.html

Kyseisessä uutisessa puhutaan siitä, kuinka talouskasvusta luopuminen ei ole ratkaisu ilmastonmuutokseen ja kuinka ilmastoa säästävä teknologian kehitys olisi avain hiilineutraalisuuteen.  

 

Täysin hiilineutraalia elämää ei ole mahdollista saavuttaa. Ja minusta tuntuu, ettei lähemmäskään päästä, muuten, kuin pysäyttämällä tai hidastamalla kehitystä ja kanavoimalla samaan aikaan kehitys vain ilmastoasioihin. Jos nyt aloitetaan keksimään kokonaan uutta teknologiaa, päästöt moninkertaistuvat vuosiksi, eikä hiilineutraalisuus ole ainoastaan parin mutkan takana. Siinä vaiheessa, kun ollaan keksimässä materiaalitehokkaampaa teknologiaa, huomio kiinnitetään ahneuksissa siihen, mitä kaikkea uutta ja suurta energiamäärää tarvitsevaa teknologiaa voidaan uusilla ratkaisuilla ja tiedoilla kehitellä.  

 

Ihmisten täytyisi vain tyytyä elintason laskemiseen ja siihen, että säästääkseen maapalloa muille, on luovuttava omista turhista hyödykkeistä. Usein puheen siirtyessä elintason laskemiseen luullaan, että samalla tingittäisiin myös onnellisuudesta tai hienoista kokemuksista. Ja se taas ei ole ollenkaan totta.  Ihminen on ahne, laiska ja tyhmä, ja näillä ominaisuuksilla ei pitkälle päästä.