Suomalainen Anssi Mikola on havahtunut jokien vakavaan jäteongelmaan Aasiassa, jossa roskakorien puutteessa roskat heitetään jokeen. Hän on kehitellyt joenputsaus koneen, joka on jo otettu testiin Intiassa. Hänen yrityksensä on saanut tärkeää taloudellista tukea jopa Coca-Colalta sekä muutamilta suomalaisilta yrityksiltä. 

 

Mielestäni on mahtavaa, että Mikola on lähtenyt yrittämään tilanteen korjaamista, sillä laite voisi tulla käytäntöön vaikka koko maassa. Jokiputsari voisi vähentää huomattavasti roskan päätymistä jokien kautta mereen, jossa roskat aiheuttavat vakavia ongelmia ympäristölle. Suurin osa meriin päätyvistä jätteistä on peräisin Aasiasta sekä Afrikasta, joten Mikola on todella tärkeän asian ääressä. 

 

 Mikolan ratkaisu asiaan on itsessään ihailtavan ympäristöystävällinen. Mikola on lisäksi halunnut saada kerätyn muoviroskan uudelleen käytettäväksi, jotta jokien putsaaminen olisi myös taloudellisesti kannattavaa ja houkuttelisi jokiputsarin käyttöön. Laite toimii ympäristöystävällisesti aurinkoenergialla. Keksintö auttaa siis vähentämään roskaa meristä, ilman lisäsaasteita. Mielestäni on hienoa, että laite on rakennettu toimimaan uusiutuvilla luonnonvaroilla ja tukemaan muovin uudelleen käyttöä. Juuri tällaisia kestäviä ratkaisuja tarvitaan!