Helsingin Sanomien uutisessa (13.10.2020) Osa Lapin matkailuyrittäjistä on jo heittänyt kirveen kaivoon tulevan talven osalta: “Ulkomaisia matkailijoita ei käytännössä ole tulossa” puhuttiin koronan vaikutuksesta Lapin matkailuun. Kansainvälisten turistien puute vaikuttaa vahvasti pohjoisen matkailuyrittäjiin, sillä ulkomaalaisten turistien tuomat tulot ovat iso osa sen liikevaihtoa.  Esimerkiksi Saariselän talvimatkailijoista on ulkomaalaisia jopa 70 prosenttia. 

 

Uutisen mukaan hallitus on valmistelemassa uusia matkustusohjeita, jotka tulisivat voimaan 23. marraskuuta, jolloin Schengen-maita koskevat matkustusrajoitukset loppuvat. Matkustusohjeet mahdollistaisivat matkustuksen ilman useita päiviä kestävää karanteenia. Matkustajilta edellytettäisiin vain koronanäyte lähtömaassaan ja yli kolme vuorokautta oleskelevilta toinen koronanäyte Suomessa. Mielestäni tämä on hyvä asia, sillä se voisi olla kannattavaa. Lappi saisi ulkomaalaisia matkailijoita ja liikevaihto nousisi sekä samalla säilyisi kuitenkin matkustusturvallisuus, joita me kaikki varmasti haluamme vaalia. 

 

Lapin matkailuyrittäjien liikevaihto on ollut tappiolla ulkomaalaisten turistien osalta korona-aikaan. Uutisessa sanotaan, että Lappiin ei kuitenkaan ole tulossa paljon turisteja epäselvien matkustusrajoitusten vuoksi. Mielestäni rajoituksista olisi hyvä tehdä selkeitä, ettei yritysten liikevaihto kärsisi liian paljon koronasta, kun matkailijoita ei tulekaan.  

 

https://www.hs.fi/talous/art-2000006668683.html