https://yle.fi/uutiset/3-11577002

Onko maapallolla olemassa paikkaa jonne muoviroskat eivät ole joutuneet? Siihen minulla ei ole vastausta, mutta muoviroskien vähentämiseen on.  Anssi Mikkola kävi Indonesiassa katsomassa, kuinka röyhkeästi muovijätteet heitetään jokeen kuin se olisi kaatopaikka. Tämä sai Mikkolan tuumasta toimeen ja kehitti laitteen, jolla puhdistaa Aasian eri jokia muovilta. 

 

Mielestäni idea on hyvä, mutta paranneltavaa olisi ja paljon, sillä puhdistuskone ei ota kuin vedenpinnalla ajelehtivia roskia. Lisäksi eläinten ja laivojen kulku joessa hankaloituu, kun isoja puhdistuskonerihmastoja on tiellä. Bisneksen kannalta tämä on vain kulu ja uutisen mukaan tämä tarvitsee kiertotalouden ympärilleen, jotta toisi jonkinlaista voittoa. Kaikki nämä niin sanotut miinus puolet laskevat laitteen myytävyyttä, joten meneekö se edes kaupaksi, kun tälläkään hetkellä maita ei kiinnosta mitä tuhoa tekee, kun heittävät roskansa jokeen joka ilmaiseksi huuhtoo ne pois, niin kiinnostaako heitä edes ostaa puhdistuskoneita. 

 

Loppupeleissä keksintö on hyvä aloitus puhtaampaan tulevaisuuteen, ja jossain vaiheessa ihmisten pitää aloittaa puhdistamaan jokia ja meriä, jottemme hukkuisi roskaan. Tässä on kehiteltävää, mutta uskon, ettei laite ei jää viimeiseksi laiteversioksi.