Kiina saattaa olla ensimmäinen valtio, joka luopuu kokonaan käteisestä. Näin kirjoittaa Helsingin Sanomat verkkosivustollaan 13.10 julkaistussa uutisessa. Käteisen tilalle kyseisen maan keskuspankki on luomassa omaa digivaluuttaa, jota hyödyntäen ostoksia voitaisiin tehdä kännykän avulla. Loppujen lopuksi on mahdollista, että kaikki rahat maksettaisiin sähköisesti ja käteinen poistuisi käytöstä kokonaan. 

Digirahalla maksaminen muistuttaa paljon pankkikortilla maksamista. Kortilla, saatikka sitten kännykällä, maksaminen on helppoa ja nopeaa, joten on ihan ymmärrettävää, että käteinen on menettämässä suosiotaan. Vaikka käteisellä maksaminen saattaa nyky-yhteiskunnassa kuulostaa työläältä ja vanhanaikaiselta, mielestäni ei ole kuitenkaan järkevää luopua kokonaan sen käytöstä.  

Kun käteisellä maksaa, se tapahtuu ikään kuin anonyymisti. Kukaan ei tiedä kuinka paljon sinulla on rahaa jäljellä ostosten jälkeen, eivätkä tiedot ostoksistasi tallennu kaikki yhteen ja samaan paikkaan. Eri asia on, kun maksaa pankkikortilla tai tällä kiinalaisella digirahalla. Uutisen mukaan on olemassa riski, että maksutiedot päätyisivät kolmannelle osapuolelle tai jopa Kiinan valtiolle. Digirahan ansioista valtion olisi helppo tarkkailla kansalaistensa rahankäyttöä ja jopa jäljittää kansalaisten sijainti maksutietojen perusteella. Nämä tiedot saattavat myös joutua kolmannelle osapuolelle, vaikka ei olisi tarkoitus. Ja mitä sitten, kun tällainen tietovuoto tapahtuu? Digiraha saatetaan ottaa väliaikaisesti pois käytöstä. Jos käteistä ei ole, millä tavalla silloin suoritetaan maksuja?  

Tietovuodon lisäksi digirahan ongelmana on myös sen käyttö. Kiinassa suuri osa ihmisistä asuu syrjäisellä maaseudulla. Maaseudullakin asuvilla täysi olla uusimmat älylaitteet, jotta he pystyisivät maksamaan ostoksensa. Onko kaikilla varaa sellaisiin? Lisäksi vanhuksilla saattaa olla vaikeuksia teknologisten laitteiden kanssa tälläkin hetkellä. Jos ainoa mahdollinen väline ostosten maksamiseen olisi digiraha, kaikki vanhukset eivät välttämättä siihen kykenisi. Tämän vuoksi käteistä ei pitäisi kokonaan ottaa pois käytöstä.  

Mielestäni paras ratkaisu olisi, että ihmisillä olisi oikeus päättää, maksaako ostoksensa digirahalla vai käteisellä. Digiraha ei sinänsä ole huono idea, kunhan vain käteistä ei poisteta kokonaan käytöstä. 

https://www.hs.fi/talous/art-2000006667676.html