Ylen nettisivuilla julkaistussa uutisessa “Lapissa odotetaan nopeasti selkeitä matkustussääntöjä  tilannetta pidetään kestämättömänä” (https://yle.fi/uutiset/3-11612053 24.10.2020) kerrotaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohen (kesk.) tuskastelusta hallituksen hitautta kohtaan koskien matkustusrajoituksia. Perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen edellisen mallin matkustusrajoituksista. Nyt uusi lakiesitys rajoituksia koskien on valmisteilla, mutta aikaa odotteluun ei ole sillä asialla on kiire. 

 

Markus Lohen mukaan selkeitä matkustussääntöjä on odotettu jo liian pitkään, minkä seurauksena kotimaiset matkailuyrittäjät kärsivät päivä päivältä enemmän. Matkailualan ahdinkoa tuskaileva Lohi sanoo, että matkustusrajoitusten pitäisi perustua siihen “että jos olet terve, tervetuloa Suomeen ja jos olet sairas jää kotiin”. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Boraksen mukaan tilanne on kestämätön, eikä kukaan tiedä vastauksia esimerkiksi siihen, kuka terveystodistukset rajalla tarkistaisi tai miten koronatestaus rajoilla käytännössä toimisi. 

 

Mielestäni Lohen näkemyksessä on järkeä. Yritykset ovat ahdingossa ja tarvitsevat kipeästi asiakkaita, jotta selviävät edes seuraavasta talvesta. Toki nykyisessä maailmantilanteessa matkustamista täytyy rajoittaa, mutta voisiko siihen kuitenkin löytyä ratkaisu, joka olisi sekä turvallinen matkustajille että pelastusrengas yrityksille. Olen samaa mieltä infektioylilääkäri Boraksen kanssa siitä, että ratkaisua tilanteeseen on vaikea saada ihmisten terveydentilan selvittämisen osalta. Matkailun kautta tauti leviää helposti, mutta samalla se, että matkustamista ei entiseen malliin tapahdu, rajoittaa taudin leviämistä. Tässä saavutaan ongelmatilanteeseen, jossa toisessa vaakakupissa on turvallinen matkustaminen ja toisessa yritysten toiminnan jatkuminen.